Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύγχρονος άνθρωπος ανάμεσα στη κοσμική κρίση και τη Χριστιανική διάκριση

SAM 4927Γέμισε για ακόμη μία φορά η αίθουσα δημοτικών συνεδριάσεων του δήμου Πέλλας για την έκτη εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών το απόγευμα
της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου.
Το θέμα «Ο Σύγχρονος άνθρωπος ανάμεσα στη κοσμική κρίση και τη Χριστιανική διάκριση» με ομιλητή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. πατήρ Βασίλειο Καλιακμάνη.
Ο εισηγητής ανέπτυξε την ομιλία του σε ''σκαλοπάτια'' τοποθετώντας πρώτα τον σύγχρονο άνθρωπο στην περίοδο της κρίσης όπου βιώνει σήμερα, το νόημα της πνευματικής ελευθερίας, το ποιμαντικό, κοινωνικό έργο της εκκλησίας, αναζητώντας την έννοια του μέτρου, κ.α.
Όπως ανέφερε ο πατήρ Βασίλειος Καλιακμάνης «ο λόγος των πνευματικών ανθρώπων πολλές φορές μπορεί να λοιδορείται. Είναι προτιμότερο να ακούει κανείς τον ήρεμο λόγο ενός σοφού ανθρώπου, παρά τις κραυγές ενός άρχοντα σε μια παρέα με ανόητους" αναφέρεται στον "Εκκλησιαστή" (9,17). Μήπως όμως οι λόγοι των "πνευματικών ανθρώπων" δεν συνοδεύονται από ανάλογο τρόπο ζωής και γίνονται κενολογία; Μήπως ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις"; Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό και απορίες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως για να ακουσθούν οι λόγοι των σοφών χρειάζεται κάποια ησυχία»; Επίσης, πολλές φορές τοποθετούνται, όπως είπε, ανόητοι άνθρωποι σε υψηλές θέσεις και επιφανείς σε χαμηλότερες. Οι όντως πνευματικοί άνθρωποι θυσιάζονται οι ίδιοι και για το κοινό καλό.
Κάνοντας λόγο για την ''εξέλιξη'' του ανθρώπου με τα χρόνια, τόνισε ότι κατέληξε ''homo economicus''. «Μιλάμε για ελευθερία πολιτική, λόγου, κοινωνική, αλλά όχι για πνευματική... το μόνο που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι το χρήμα και όλα αυτά που μας αποκλείουν από την πνευματική αναζήτηση, οδηγώντας αναρίθμητα πλήθη στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση, σημειώνοντας ακόμη πως «παλαιότερα όσοι ασχολούνταν με την πολιτική εισέρχονταν πλούσιοι και έβγαιναν φτωχοί. Τώρα μπαίνουν φτωχοί και βγαίνουν πλούσιοι...».
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας υπό την διεύθυνση του Χοράρχη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.

http://www.logospellas.gr/social-news/67-latest/48007-o-sugxronos-anthropos-anamesa-sth-kosmiki-krish-kai-th-xristianiki-diakrish

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου